Domov Straršie aktuality Informačná kampaň 2023
Informačná kampaň 2023

Bio odpad ako cenná surovina

 

 
Od začiatku roku 2021 je u nás povinné triedenie biodpadov pre každé mesto aj dedinu, až na pár výnimiek. A niet sa čomu čudovať, veď bioodpad tvoríme neustále. Doma, v reštauráciách či záhradách. Tvorí takmer polovicu komunálneho odpadu, pričom sa jeho podiel mení v závislosti od ročného obdobia. Samostatne je bioodpad v podstate neškodný, no na skládkach v kombinácii s inými odpadmi dochádza k škodlivým reakciám.
 

Bioodpad na skládku alebo do spaľovne? Ani jedno!

Na skládkach sa totiž bioodpad rozkladá bez kyslíka, pričom sa vytvára skleníkový plyn – metán, ktorý má významný vplyv na zmenu klímy. 

V spaľovniach sa zase z neho tvoria toxické plyny, tzv. dioxíny. Takže ani jedno, ani druhé riešenie v skutočnosti nie je riešením. Našťastie máme aj možnosti, ktoré neškodia životnému prostrediu, ale skôr pomáhajú.

 

Predpona „bio“ pochádza z gréckeho βίος [bios] = život.

V súčasnej dobe je na Slovensku, ako aj inde vo svete, zaznamenaný významný úbytok organickej hmoty v pôde. Vracanie bioodpadu do pôdy vo forme kompostu je dôležité pre udržanie kvality pôdy. Kompost obsahuje humus, ktorý je základom  prirodzenej úrodnosti pôdy a zlepšuje priepustnosť vody pôdou, čím znižuje riziko povodní.

BIOLOGICKY ROZLOŽITEĽNÝ ODPAD je taký odpad, ktorý sa rozloží za prítomnosti kyslíka alebo bez neho. Bioodpad je cennou surovinou.

Biologicky rozložiteľný odpad sa dá 100 % recyklovať a získať z neho kvalitné organické hnojivo – kompost.

KOMPOST je organický materiál, ktorý vznikol rozkladom najmä rastlinných zvyškov a je kľúčovou zložkou v ekologickom poľnohospodárstve. Môže nahradiť umelé hnojivá, pri výrobe ktorých dochádza k zaťaženiu životného prostredia emisiami. Navyše umelé hnojivá nedokážu dodať do pôdy nevyhnutnú organickú hmotu – humus.

 

Ako znížiť množstvo bioodpadu?

Systém na zber a triedenie bioodpadov je vytvorený. Cenný bioodpad už viac nemusí končiť v komunálnom koši. No poďme sa pozrieť aj na to ako znižovať jeho zbytočnú produkciu. Dá sa s tým začať veľmi jednoducho, najviac sa totiž v rámci bioodpadu vyhadzujú jedlé suroviny. Ide o takmer 60 kg ročne na jednu osobu.

Toto číslo vieme výrazne znížiť, ak:

  • budeme dopredu plánovať nákupy a kúpime len to, čo naozaj spotrebujeme

  • si budeme všímať dátum spotreby a potraviny správne skladovať

  •  budeme variť len také množstvo jedla, ktoré vieme spotrebovať

  • sa budeme usilovať spotrebovať všetky nakúpené potraviny

  • sa v prípade prebytku radšej s niekým podelíme

  • budeme bioodpad namiesto vyhadzovania kompostovať

 

Na záver len toľko, že ak už bioodpad tvoríme, vytriediť ho je to najmenej, čo môžeme spraviť. Na kompostovanie možno potrebujete väčšie odhodlanie, ale verte že, ak s ním nebudete zaobchádzať ako s odpadom, ale ako so surovinou s veľkým potenciálom, začne vás to baviť oveľa viac.

A navyše budete tak šetriť prírodné zdroje, chrániť životné prostredie a v neposlednom rade aj svoju peňaženku. 

 
Zdroj:
  1. http://kompostuj.me/2022/02/02/bioodpad
  2. http://opotravinach.sk/sciences/view/BIOODPAD
 
 
 

Kalendár

Vyhľadávanie....

Reklamný prúžok

Kalendár zberu TKO

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

V Meste realizujeme...

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Mesto je členom...

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Kto je online

Máme online 16 hostí 

Počítadlo návštevnosti

Počet zobrazení obsahu : 938541