Domov
YEF Projekt

Jazyk/Nyelv/Language: Sk / Hu / En

 
 
 

    schengeni térségről szóló konferencia

        Tiszacsernyő városa 2016.7.29. – 7.30 – án a YEF – Youth for Europe´s Future projekt keretén belül, a testvérfalvakkal közösen  - Ajak (HU),  Hyzne (PL), Alehoy (BG) és Lupeni (RO) – egy kétnapos rendezvényt szervezett meg, melynek központi témája a schengeni térség, annak határai és védelme, valamint az EU tagságból származó előnyök méltatása a a térségben élő lakosság számára.

          A kétnapos rendezvény keretein belül sor került egy konferenciára is, melynek témája a schengeni határ jelentősége és védelme, melyet a Szlovák  Köztársaság biztosít. Konkrétan a keleti  schengeni határövezetről esett szó Szlovákia és Ukrajna között. A prezentációk a Szobránci Határőrség és  degenrendészeti Hatóság közreműködésével készültek. Képviselőik előadásuk során néhány fontos információt árultak el azokról a területekről, amelyek a  ennhatóságuk alá tartoznak. Szó esett a schengeni övezet kialakulásának történetéről, fejlődéséről és a Szlovák Köztársaság belépési törekvéseiről.  A  rezentáció figyelmet szentelt az övezet előnyeinek az itt élő állampolgárok számára, a szabad mozgás és áruszállítás terén. A konferencia befejező része a  Schengeni határ védelmével és biztonságával foglalkozott. Az előadás során a konferencia résztvevői megismerkedhettek a határőrség munkájával, védelmi módszereivel, valamint néhány technikai eszközzel, mint például a schengeni határ kamerarendszerével. 

              A konferencia teoretikus része után a praktikus rész következett, melynek keretein belül bemutatásra kerültek a Rendőrség által használt eszközök és felhasználásuk, valamint a kinológusok és a szolgálati kutyák bemutatója az illegális árubehozatal és határátlépés megelőzésének érdekében. 

               A konferencia hivatalos része után a schengeni határ látogatása következett és az elhangzott védelmi módszerek bemutatása. A YEF projekt  eretén belül megszervezett rendezvényen több mint száz résztvevő volt jelen, beleértve a külföldi testvérfalvak képviselőit is. A rendezvény célja a Schengeni övezet előnyeinek bemutatása a szabad mozgás és áruszállítás terén, valamint a figyelem felkeltése a  külső határ védelmének és a Határőrség  munkájának fontosságára. A rendezvény hozadéka a fiatal résztvevők ismereteinek bővítése a schengeni övezettel kapcsolatban, valamint az övezet filozófiájának a megértése, és az EU és a schengeni tagság előnyeinek megismerése.